Izvještaj s radionice podmjere 4.1

Datum objave: 24.05.2017.

Na radionici koju smo organizirali prošli tjedan i kroz razgovore s potencijalnim korisnicima podmjere 4.1., pojavila su se pitanja na koja smo odgovore potražili i na službenoj radionici održanoj jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku.

Postavljena pitanja odnosila su se na status mladog poljoprivrednika i ostvarenje dodatnih 20% intenziteta potpore. U pravilniku mjere 6 navedeno je, između ostalog, da je mladi poljoprivrednik osoba koja je po prvi puta postavljena za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, što je kasnije još dodatno pojašnjeno tako da se gleda i ako je ranije bila nositelj bilo kojeg drugog poljoprivrednog gospodarstva, a ne samo onoga koji je korisnik u ovom natječaju. U novom pravilniku za mjeru 4 to nije izričito navedeno, ali je na radionici rečeno da se to podrazumijeva.

U pravilniku su također navedeni zajednički projekti kao opcija, ali nigdje u natječajima nisu spomenuti. Naime, predviđeni su za neke buduće natječaje, a u sklopu ovih aktualnih nisu.

Upit vezano za sektorski kriterij kod kriterija odabira za stočarstvo i peradarstvo koji nosi 22 boda, gdje je dilema bila mora li se obavezno graditi i reprocentar i tovilište, dobio je potvrdan odgovor.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede, Vedrana Bikić, napomenula je da je bodovanje doprinosa fokus područjima svedeno na minimum, odnosno, sada nosi po 1 bod (maksimalno 5), a do sada je nosilo po 5 bodova (maksimalno 25). Dano je prostora detaljnijoj razradi ekonomskih i sektorskih kriterija, te je uvršteno bodovanje s obzirom na JLS u kojoj se najveći dio projekta provodi, a fokus područja se ne moraju pojašnjavati posebno, nego se bodovi dodjeljuju sukladno vrsti ulaganja iz Liste prihvatljivih troškova.

Napominjemo kako su objavljene i izmjene natječaja u kojima su obuhvaćena najčešća pitanja koja je Agencija za plaćanja zaprimila uz dodatna pojašnjenja. Možete ih preuzeti na službenim stranicama Programa ruralnog razvoja.

Na radionici je naglašeno da je ovakav sistem, gdje je Pravilnik okosnica, a svi detalji u natječajima pa i sami Kriteriji odabira, napravljen zato da se olakšaju izmjene, jer izmjene Pravilnika zahtijevaju kompleksniju proceduru. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu produžen je sa 3. srpnja na 17. srpnja 2017., s tim da za intenzitet potpore od 75% i operaciji 4.1.2, treba poslati zahtjeve do 01.07.2017.

-

-

Kratak opis autora teksta.

Ministarstvo poduzetništva i obrta

Centar za franšizu

Ministarstvo socijalne politike i mladih

Grad Osijek

Osječko-baranjska županija

Vodovod Osijek

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr