EU - prilika za mlade volontere

Datum objave: 13.11.2018.

Što je volontiranje? Kako definira (Zakon o volonterstvu NN 58/07) „Volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“.

Zakon je temeljen na općem i najširem poimanju volontiranja – dobrovoljno i neplaćeno obavljanje određenih aktivnosti kojim se pomaže onima koji pomoć najviše trebaju. Volontiranje ima brojne dimenzije, te je vrlo specifično ovisno o svrsi potrebe za volontiranjem. No jedno je sigurno, volontiranje izvlači ono najbolje u svima nama, stavlja naglasak na međuljudske odnose kroz humanitarno djelovanje.

U ovom aspektu Europska unija naporno radi kako bi razvila mrežu volontiranja i pospješila rad volontera sa ciljem poboljšanja života i životnih standarda onih kojim je to najpotrebnije i time stvarajući kohezivnu društvenu zajednicu. Kako su mladi obično nositelji svih promjena, razvijena je Europska volonterska služba (EVS) koja je otvorena svim mladim ljudima od 18 do 30 godina. Njezine aktivnosti nisu plaćene, ali su pokriveni svi prateći troškovi, također opseg aktivnosti nije samo ograničen na teritorijalno područje Europske unije već seže na područja diljem cijelog svijeta.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u aktivnostima koje pruža Europska volonterska služba najprije je potrebno pronaći projekt koji vas najviše zanima, a nakon toga proći praktičnu pripremu.

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr