Osijek u srcu - srce u plesnom studiju

Datum objave: 21.02.2018.

Jedan prohladni dan u studenom prošle godine označio je početak novog razdoblja i veliku životnu avanturu za mladu Zagrepčanku Iris Hrvoj u Osijeku. Bio je to dan službenog otvorenja njezinog plesnog studija eMotion. Dan kada su se ostvarili dječji snovi.

Tko je zapravo Iris i kako to da je jedna Zagrepčanka odlučila pokrenuti posao u Osijeku?

„Iris je zadovoljna, sretna i ispunjena žena. Radim, zapravo živim posao koji zaista volim, koji me ispunjava i vjerujem u uspjeh. Kada pogledam unatrag, dvadeset i pet godina svoga života posvetila sam ovome što danas radim, a educiram se konstantno i dalje i kao žena uz svoje vježbačice i prijateljice rastem u svim segmentima. Neopisivo je zadovoljstvo vidjeti osmijeh na nečijem licu i katarze koje se događaju, a ono što me sve više oduševljava jest da žene sve više imaju unutarnju potrebu pronalaska načina uživanja u životu. Puno je to više od same fizičke aktivnosti.Programi koje vodim zapravo su rezultat dugogodišnjeg rada na sebi, transformacija koje sam i sama prošla te mnoštva različitih radionica i edukacija u Hrvatskoj i inozemstvu; produkt mojeg plesačkog, koreografskog i instruktorskog iskustva. Počeci su bili ritmika, nakon toga sam se aktivno petnaestak godina bavila ritmičkom gimnastikom, a po prestanku aktivnog treniranja, posvetila sam se radu s najmlađima u klubu. Tu je započela i moja plesna priča gdje sam nekoliko godina bila i u reprezentaciji Hrvatske u nekoliko plesnih stilova. Svijet fitnessa došao je nekako prirodno poslije svega toga. Također sam i licencirana instruktorica pilatesa, joge, grupnog fitnessa uz glazbu i piloxinga. Kada pogledam svoje prve slike s ritmike na koju sam išla od četvrte do šeste godine života, odnosno kada su me pitali što najviše volim, uvijek bih odgovorila - plesati. Jesam li ostvarila svoj dječji san? Mislim da jesam, plešem i prenosim tu ljubav prema plesu.

A zašto Osijek? Osijek je za mene „grad po mjeri“ i od trenutka kada sam prije nešto više od devet godina iz Zagreba doselila u njega, odlučila sam tu i ostati. Zaista sam se zaljubila i u grad i u ljude, a kasnije i u svog partnera. Da, nije me u Osijek dovela ljubav, ona je došla kasnije. Dovoljno je velik da ima sve što je potrebno, a opet i mali da ostane ona jedna prisnost i toplina među ljudima. Konačna odluka za samozapošljavanjem bila je zapravo u jednom trenutku samo „klik“. Oduvijek sam imala želju otvoriti svoj studio, ali nikada o tome nisam ozbiljnije razmišljala. Jedne večeri vraćajući se s treninga shvatila sam da zbog financijske situacije i tadašnjih primanja, ponovno sam u životu bila primorana tražiti alternativu ili još jedan posao kako bi zapravo mogla nastaviti raditi ono što volim. S druge strane tu je i prijelomni faktor gdje sam imala potrebu ženama i vježbačicama ponuditi više od onoga što sam mogla u situaciji u kojoj se nalaziš kada taj posao radiš za druge - nedostajalo mi je mogućnosti i prostora da zapravo u potpunosti budem svoja, da oslobodim svoju kreativnost jer tada nisam bila ta koja je u konačnici mogla donositi odluke. Sloboda, intimniji treninzi i individualniji pristup, druženja i organiziranje različitih radionica. Pružiti nešto više od same rekreacije. Ponuditi mjesto gdje u potpunosti i bez okova možeš biti svoja i posvetiti se sama sebi.„

To je bio taj mentalni „klik“ u glavi. Kako je došlo do realizacije svih tvojih misli i želja iz djetinjstva?

„Moja velika podrška i potpora bili su moj partner i moja obitelj. Kada zaista živite svoj poziv i njemu ste potpuno posvećeni potrebno je puno razumijevanja i ljubavi da bi prihvatili ovaj način života i tu sam neizmjerno zahvalna svome partneru jer je u cijelom procesu odluke, pripreme, uređenja i otvaranja studija, pa tako i sada, bio uz mene. S obzirom na to da sam zaista krenula kako se kaže „od ničega“ i uz pomoć potpore za samozapošljavanje pokrenula otvaranje studija, oboje smo osim te potpore prodali zapravo sve što smo posjedovali kako bih krenula s radom. Iako je moja obitelj udaljena skoro četiristo kilometara, bili su uz nas i pomagali nam kako i koliko su mogli. Kako smo sve radove radili sami, svekrva je zajedno s nama danima gletala, krečila zidove i čistila. Mogu reći kako smo skoro dva mjeseca života svi zajedno proveli u tim kvadratima studija.

Velika pomoć od početka cijele ove priče bila je i draga Nina Marković iz Centra za poduzetništvo, žena koja zaslužuje spomenik u Osijeku i koja je zaista vjetar u leđa svakom poduzetniku početniku ili onome tko to želi postati. Upoznale smo se na edukaciji u Centru za poduzetništvo na kojoj sam završila zapravo slučajno, iako mislim da se zapravo ništa ne događa slučajno. U zadnjem trenutku sam se oko Uskrsa prošle godine, eto radi informiranja prijavila na edukaciju „Započnite vlastiti posao“, (u tom trenutku uopće ne razmišljajući o pokretanju istoga) i ona je tu svojim znanjem, savjetovanjem, upornošću u borbi pronalaženja informacija imala zaista veliku ulogu i zapravo me u neku ruku i ohrabrila na onaj „klik“. Zahvalna sam i prijateljicama i prijateljima koji su pomogli oko uređenja samog prostora, kao i onima koji su se u kasnim večernjim satima sjetili navratiti s kolačima ili kavom. Pomogla mi je i svaka poruka podrške mojih vježbačica koje su bile velika inspiracija i podrška u cijeloj ovoj priči.“

Najveća stavka u tvom poslu je prostor. Kako si došla do njega?

„Da, kada sam donijela odluku da bih otvorila svoj studio, zapravo je osim novca velika stavka bio i prostor. Tražeći adekvatan prostor pratila sam i natječaje za gradske prostore pa smo tako danima obilazili različite lokacije. Kada su prostori ponuđeni na licitaciju, odlučila sam pokušati s ovim u kojem se trenutno nalazim i dala ponudu koja je u konačnici i prošla. S obzirom na to da se depozit uplaćuje unaprijed prije preuzimanja samog prostora, tu smo se ponovno morali snaći kako bi prikupili sredstva. Potom su me zahvatili ljetni mjeseci kolektivnog godišnjeg odmora tako da je cijeli taj proces trajao nešto duže od uobičajenog, ali trenutak konačnog preuzimanja ključa bio je u potpunosti oslobađajući. U gradu ima zaista mnogo neiskorištenog prostora i ono što savjetujem svakome tko razmišlja pokrenuti svoj posao u nekome od njih jest da prati natječaje, obiđe sve prostore koji se nude i vjerujem da svatko može naći ono što mu odgovara, samo treba biti strpljiv i uporan. Također s financijske strane treba biti spreman izdvojiti novac i za depozit i za ovjeravanje ugovora kod javnog bilježnika. Iako su cijenom prihvatljiviji od prostora u privatnom vlasništvu, imaju i nedostatke te je većinu potrebno renovirati, pa eto treba biti spreman i na to.“

Iris je uspješno prebrodila „dječje bolesti“ samozapošljavanja i sada nakon nekoliko mjeseci poslovanja kaže da ne bi ništa mijenjala jer je svaki dan nešto novo naučila u cijelom procesu, a nastavlja učiti i dalje.

Dragoj Iris želimo puno sreće u daljnjem radu, a sve Vas pozivamo da posjetite njenu Facebook stranicu Studio eMotion i počnete vježbati.

Fotografije

Nora Petrović

Nora Petrović

-

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr