Sve o Zakonu o radu na jednom mjestu

Datum objave: 28.09.2020.

Centar za poduzetništvo u sklopu projekta "ARIJA - Stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz pružanje visokokvalitetnih poslovnih usluga" organizirao je informativnu radionicu naziva "Zakon o radu u praksi", a s ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o odredbama koje imaju otežanu primjenu u praksi.

Informativna radionica je održana u petak 25. rujna 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a radionicu je vodio dr.sc. Ivan Sarić, dipl.iur., direktor HUP Regionalnog ureda Osijek.

Fokus radionice su bile odredbe koje imaju otežanu primjenu u praksi:

  • Utjecaj COVID-19 na radno zakonodavstvo – kako poslodavac postupiti u izvanrednim okolnostima
  • Ugovori o radu - kroz praktičan prikaz ugovora o radu polaznici će dobiti najrelevantnije informacije o reguliranju međusobnih prava između poslodavca i radnika, odnosno na koji način najbolje regulirati odnose, osobito koje se odnose na radno vrijeme, radno mjesto i plaću te druge odnose između poslodavca i radnika uz naglasak na godišnje odmore, plaćeni dopust, materijalna prava radnika i sl.
  • Prestanak radnog odnosa - obuhvaća sve načine prestanka ugovora o radu, uključujući sve vrste otkaza uz praktični prikaz istih te će polaznici dobiti potrebno znanje u samom postupku otkazivanja, odnosno sve da se izbjegne nepoželjne posljedice za njih. Također, uz prikaz vrste otkaza biti će dana i aktualna sudska praksa.
  • Godišnji odmor i evidencija radnog vremena - izračun i stjecanje prava na godišnji odmor, rad na određeno i godišnji odmor, plan korištenja godišnjeg odmora, odluke o godišnjem odmoru, korištenje godišnjeg odmora u dijelovima, otkazni rok i godišnji odmor itd. Obuhvatit će se i sve potrebne evidencije koje je poslodavac dužan voditi.

Na informativnoj radionici su sudjelovali poduzetnici i predstavnici tvrtki s područja cijele Slavonije, te su svojim sudjelovanjem imali priliku postaviti konkretna pitanja na koje je predavač zahvaljujući svom bogatom iskustvu odgovarao te time rješavao probleme, izazove i nedoumice poduzetnika.

Ovo događanje je bilo savršena prilika za sve zainteresirane da se uključe u poduzetničku zajednicu komentiranjem, pitanjima i dijeljenjem iskustva iz prakse što je za rezultat imalo diseminaciju informacija i znanja potrebnih da bi se Zakon o radu mogao na pravilan način primijeniti u poslovanju svake tvrtke.

Za sve koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na informativnoj radionici „Zakon o radu u praksi“ smo pripremili digitalne materijale s radionice koji sadrže sve relevantne informacije o radnom pravu i njegovoj primijeni u praksi. Navedene digitalne materijale možete potpuno besplatno preuzeti s naše stranice, a možete ih pronaći ispod ovog članka.

Dokumenti

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr