Radionica: Izazovi planiranja prijenosa poslovanja

Datum objave: 14.10.2020.

Centar za poduzetništvo kao poduzetnička potporna institucija okviru projekta „ARIJA – Stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz pružanje visokokvalitetnih poslovnih usluga“, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 orgnizira radionicu na temu:

IZAZOVI PLANIRANJA PRIJENOSA POSLOVANJA

koja će se održati

u srijedu, 28. listopada 2020. od 12 do 16 sati

u Centru za poduzetništvo Osijek, ulica Josipa Jurja Strossmayera 341

„Prijenos poslovanja jedno je od najvažnijih područja kojem svaki poduzetnik u svom poslu treba posvetiti maksimalnu pažnju. Posebno je to važno u obiteljskim tvrtkama kada se poslovanje prenosi sa jedne na drugu generaciju. U našoj tvrtki taj smo postupak otvorili prije nekoliko godina i još ga nismo završili. Iznenadili smo se koliko je to osjetljivo pitanje sa puno upitnika kojih do tada nismo bili svjesni.“

Ivan Topčić,

osnivač obiteljskog poduzeća

Tim kabel d.o.o. iz Sesveta

(iz predgovora mini-vodiča za poduzetnike „Prijenos poslovanja“)

Prijenos poslovanja (upravljanja i vlasništva) kritična je faza u razvoju obiteljskih, ali i drugih malih i srednjih poduzeća. Priprema za prijenos poslovanja iziskuje vrijeme i posvećenost vlasnika poduzeća. Planiranju prijenosa poslovanja potrebno je pristupiti pravovremeno, kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti.

U Europskoj uniji velika pažnja i poduzetnika i potpornih institucija usmjerena je na proces prijenosa poslovanja. Istraživanja ukazuju na 450.000 poduzeća s oko 2 milijuna zaposlenih koja svake godine u Europskoj uniji prolaze proces prijenosa poslovanja, te oko 150.000 poduzeća koja problemu prijenosa poslovanja ne pristupaju na adekvatan način čime se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta.

CEPOR-ovo istraživanje Business Transfer Barometar u Hrvatskoj ukazalo je na značajan broj vlasnika malih i srednjih poduzeća čija budućnost je vrlo neizvjesna jer vlasnici podcjenjuju kompleksnost i trajanje procesa prijenosa poslovanja.

Cilj radionice o IZAZOVIMA PLANIRANJA PRIJENOSA POSLOVANJA je pomoći vlasnicima malih i srednjih poduzeća u planiranju budućnosti poduzeća nakon njihovog umirovljenja. Tijekom radionice govorit će se o mogućim rješenjima prijenosa poslovanja, te kako odabrati najbolje rješenje – za vlasnika, obitelj i poduzeće.

Sadržaj radionice:

1.

Što je prijenos poslovanja i zašto je važan?

2.

Nasljeđivanje, prodaja i druge opcije prijenosa poslovanja poduzeća

3.

Analiza primjera prijenosa poslovanja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj

Predavačica na radionici je dr.sc. Mirela Alpeza, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i direktorica CEPOR-a – Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Alpeza je održala 30-ak radionica za poduzetnike na temu planiranja prijenosa poslovanja i izlagala na brojnim konferencijama na temu prijenosa poslovanja u zemlji i inozemstvu (Belgija, Njemačka, Rumunjska, Luksemburg). Koautorica je nekoliko publikacija na temu prijenosa poslovanja. S timom iz CEPOR-a pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške u razvoju obiteljskih poduzeća: Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja (CEPRA), istraživanje Business Transfer Barometar Hrvatska, Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, Klub kupaca malih i srednjih poduzeća, i dr. Od 2019. godine voditeljica je radne skupine za razvoj ekosustava za prijenos poslovanja pri Europskom udruženju za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća (TRANSEO), te je sudjelovala kao ekspert u kreiranju metodologije za istraživanje prijenosa poslovanja na razini EU.

Važna napomena:

Radionica je u potpunosti besplatna, a broj sudionika na radionici je ograničen. Raspoloživa mjesta za sudjelovanje na radionici će se popunjavati prema zaprimljenim prijavama.

Prijaviti se možete najkasnije do 26. listopada putem ovog OBRASCA ZA PRIJAVU

Za sve dodatne upite i informacije slobodno nas kontaktirjate putem e-pošte na: info@czposijek.hr ili putem telefona: 031 / 283 970

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr