Radionica FRANŠIZNO POSLOVANJE: Franšiza od A do Ž

Datum objave: 05.11.2020.

Centar za poduzetništvo kao poduzetnička potporna institucija okviru projekta „ARIJA – Stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz pružanje visokokvalitetnih poslovnih usluga“, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 organizira radionicu na temu:

FRANŠIZNO POSLOVANJE:

Franšiza od A do Ž

koja će se održati

u četvrtak, 19. studenog 2020. od 13 do 16 sati

putem platforme ZOOM

Franšizno poslovanje je izuzetno zastupljeno u razvijenim zemljama Zapada. U SAD-u, čak 50% maloprodaje odvija se kroz franšizne lance. Osim toga, prema podacima Američke gospodarske komore stopa preživljavanja poduzeća koja poslovni pothvat započnu kao dio veće franšizne mreže značajno je viša od stope preživljavanja poduzeća koja poslovni pothvat započinju samostalno.

Ovi argumenti, zajedno sa sve većim brojem upita poduzetnika početnika za edukacijom u području franšiznog poslovanja potaknuli su osječki Centar za franšizu na pronalaženje pravog odgovora. Odgovor je se nalazio u The Franchise Center u El Pasu koji djeluje pri Sveučilištu u Texasu i nudi iznimno kvalitetan seminar pod nazivom "Franchising - Big Picture" i koji se od 1994. godine kontinuirano razvija i održava te bilježi izuzetan uspjeh. Nakon edukacije u SAD-u i pohađanja ovog seminara u Americi od strane savjetnika osječkog Centra, donesena je odluka o kupovini franšize, odnosno prava za korištenje materijala i izvođenje seminara na području Republike Hrvatske. Tako je, uz određene prilagodbe potrebama poduzetnika u Hrvatskoj, nastala radionica "Franšiza od A do Ž".

Radionica je namijenjena svima zainteresiranim poduzetnicima jer franšiza predstavlja jedan od vrlo uspješnih načina ulaska u poduzetničke vode, a sastoji se od četiri dijela:

I. Uvod u franšizno poslovanje - predstavljanje osnovnih pojmova i odnosa u franšiznom poslovanju: franšizna pristojba, royalty / tantijemi, ekskluzivno područje djelovanja, obveze i prava primatelja i davatelja franšize, master franšiza, franšiza poslovnog formata, franšiza distribucije proizvoda, prednosti i nedostaci, itd.

II. Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj - Pravni okvir franšiznog poslovanja u Hrvatskoj je specifičan pošto u Hrvatskoj ne postoji Zakon o franšizi već je franšizno poslovanje regulirano kroz nekoliko drugih zakona. Na ovom modulu bit će prezentirani osnovni elementi ugovora o franšizi, a polaznici seminara bit će upozoreni na zamke koje trebaju svakako izbjeći prilikom potpisivanja ugovora.

III. Kupovina franšiza - opisivanje potrebnih aktivnosti i odluka koje potencijalni primatelj franšize treba napraviti u trenutku kada odlučiti kupiti franšizu i kojima će se koristiti za početak svoga poslovanja te će se proći svi koraci u procesu kupnje franšize s naglaskom na važnosti pojedinih elemenata.

IV. Prezentacija franšiznih ponuda u Hrvatskoj – na posljetku, bit će prezentirane franšizne ponude aktualne na području Hrvatske za kojima postoji najveći interes među potencijalnim primateljima franšize.

Predavač na radionici je izv. prof. dr. sc. Aleksandar Erceg, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i savjetnik osječkog Centra za franšizu.

Važna napomena:

Radionica je u potpunosti besplatna, a broj sudionika na radionici je ograničen. Raspoloživa mjesta za sudjelovanje na radionici će se popunjavati prema zaprimljenim prijavama.

Prijaviti se možete najkasnije do 17. studenog putem ovog OBRASCA ZA PRIJAVU

Svi prijavljeni sudionici će 18. studenog dobiti poveznicu ZOOM platforme za sudjelovanjem na adresu e-pošte koju navedu u prijavi.

Za sve dodatne upite i informacije slobodno nas kontaktirajte putem e-pošte na: info@czposijek.hr ili putem telefona: 031 / 283 970

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr