D.O.N.A.U. – Dalj, Osijek, Našice aktivacijom do uspjeha - Predstavljanje primjera najbolje prakse

Datum objave: 26.06.2020.

U sklopu projektnih aktivnosti Motiviranja i osnaživanja ciljne skupine projekta D.O.N.A.U. – Dalj, Osijek, Našice aktivacijom do uspjeha - UP.01.3.1.01.0059, Centar za poduzetništvo kao nositelj, te Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. i Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice, organizirali smo posjete lokalnim primjerima najbolje prakse.

Posjetili smo Seljačko gospodarstvo Petrijevčanin - Susi's cakes u Aljmašu te OPG Stari dud u Erdutu.

Susanne Petrijevčanin oduševila nas je svojom životnom pričom i emocijama kojima se još davne 1998.g. povezala s ovom našim predivnim slavonskim krajem. Poslovanje njihovog seljačkog domaćinstva bazirano je na izradi kreativnih i super ukusnih slastica koje nude turistima i lokalnoj zajednici, ali također imaju i apartman za noćenje uređen u etno stilu sa ukomponiranim modernim elementima, prekrasnu okućnicu prepunu zelenila, cvijeća, povrća i mjesta za opuštanje i uživanje. Buđenje kao nekada uz pijetlov pjev, a onda kad pritisne ljetna žega osvježenje u Dunavu ili u šarmantnom bazenu među cvijećem u vrtu Petrijevčanina. Što čovjek još može poželjeti? Njihovu priču pogledati u videu, a kako se priča razvila 10-ak godina kasnije možete progledati u našoj galeriji i na FB profilu Susi's cakes.

Drugi studijski posjet odveo nas je u Erdut. Objekt Stari Dud fokus ima također na turističkim uslugama uz smještajne kapacitete na raspolaganju ima i veliki prostor za druženje za veće grupe ljudi. Cijeli prostor je uređen u autentičnom slavonskom etno stilu, okružen prekrasnom zelenom oazom. A kad se svemu tome pridoda i odlična tradicionalna kuhinja, vrhunski domaći likeri i rakije, onda iz svakog kutka ovog domaćinstva Baranja doziva prave gurmane bojama, mirisima i okusima.

Naučili smo kako najljepše poduzetničke priče u ruralnim krajevima dolaze iz čiste ljubavi prema slavonskom kraju, običajima, tradiciji te životnih uvjerenja da se ljepoti života i svemu onom što možemo ponuditi doprinosi trudom, radom s puno ljubavi, razvojem vlastitih talenata i korištenjem potencijala resursa koji nas okružuju. Korištenje svih potencijala moguće je samo suradnjom i umrežavanjem, pa se ovdje, kako je osobito naglasila gazdarica u Starom dudu, gospođa Zlatica Blagojević, na konkurente ne gleda kao na nekoga tko će ti „uzeti dio kolača“ nego na partnere koji omogućuju razvoj. Nitko od malih ugostitelja nema velike smještajne kapacitete, ali svi zajedno dobrom organizacijom i suradnjom, mogu primiti i velik broj gostiju i odgovoriti za sve izazove tog velikog i rastućeg tržišta koje samo čeka da se potencijali iskoriste. Želimo im puno uspjeha u daljnjem radi i od srca se zahvaljujemo što su s nama nesebično podijelili svoja znanja i domaćinski nas ugostili.

Kroz više od godinu dana provođenja ovog projekta održali smo dva ciklusa edukacija za nezaposlene u Osijeku na kojima je sudjelovalo 33 nezaposlene osobe, te po jedan ciklus radionica u Dalju i Našicama u kojima se uključilo još 25 polaznika. Nezaposleni su sudjelovali na motivacijskoj radionici, te setovima radionica o poduzetništvu, operativnom funkcioniranju OPG i ekološkoj poljoprivredi. Slijedi nam još po jedan ciklus za nezaposlene u Dalju i Našicama.

U edukacije namijenjene učenicima srednjih škola dosada se uključilo 89 učenika. Odradili smo po dva ciklusa edukacija o poduzetništvu u Osijeku s učenicima Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, dva ciklusa u Našicama s učenicima Srednje škole Isidora Kršnjavog, te jedan ciklus u Dalju s učenicima Srednje škole Dalj. Za jesen je planirano održavanje posljednjeg ciklusa edukacija o poduzetništvu za učenike srednje škole u Dalju.

Također su planirana i još dva studijska posjeta OPG-ovima s područja OBŽ koji će se predstaviti kao primjeri dobre prakse učenicima i nezaposlenima koji su prethodno sudjelovali na edukacijama.

Na samom kraju projekta organizirat ćemo završnu konferenciju kao priliku za sumiranje rezultata, umrežavanje i sinergiju ideja za neke nove projekte, zajedničke aktivnosti i osnaživanje mladih i nezaposlenih da osvijeste vlastite sposobnosti i mogućnosti, te preuzmu kontrolu nad vlastitom budućnosti i stvore vlastite uspješne poduzetničke priče. Mi smo tu da im na tom putu pružimo podršku!

Newsletter

Upiši se i prvi saznaj novosti Centra za poduzetništvo

Partneri

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije

www.ravidra.hr

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

www.cepor.hr

Ekonomski fakultet u Osijeku

www.efos.unios.hr

Elektrotehnički fakultet Osijek

www.etfos.unios.hr

Grad Osijek

www.osijek.hr

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije

www.hamaginvest.hr

Hrvatska banka za obnovu i razvitak

www.hbor.hr

Hrvatska udruga poslodavaca

www.hup.hr

Hrvatski zavod za zapošljavanje

www.hzz.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta

www.minpo.hr

Osječko - baranjska županija

www.obz.hr

Poduzetnički centar Pakrac

www.pc-pakrac.hr

Poduzetnički inkubator BIOS

www.inkubator.hr

Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut

www.porc.opcina-erdut.hr

Poslijediplomski studij poduzetništvo

www.psp.efos.hr

Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

www.slavonija.hr

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

www.unios.hr